Grammos Alpine Skyrace | Ανοιχτό Κανάλι Επικοινωνίας

Grammos Alpine Skyrace Marathon 43 km 2.500+

Grammos Alpine Half Marathon 23 km 1.570+

Στην ζωή έρχονται πάντα ευκαιρίες, τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να αναδείξουμε διάφορες πλευρές του εαυτού μας. Είτε προς την φωτεινή του πλευρά ή ακόμα και στην σκοτεινή και δύσοσμη.

Επίσης δίδεται η δυνατότητα της απραξίας. Να συνεχίσει, δηλαδή, σε αυτό που, ο καθένας μας, ξεκίνησε χωρίς να θέλει τίποτα να προσθέσειή να αφαιρέσει μέσα στην διαδρομή του. Είναι κι αυτό μία από τις επιλογές.

Όλα, μα όλα, έχουν να κάνουν με την απόφαση… Για το ποια πλευρά μας θέλουμε να φροντίσουμε.

Αυτή, κινητοποιεί την θέληση κι εκείνη, με την σειρά της, γίνεται έμπνευση και πηγή δύναμης για να ασχοληθούμε με ό,τι αγαπάμε. Γιατί αυτό είναι το πρωταρχικό. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον, γίνονται όλα μια αγγαρεία και βγαίνουνε λειψά.

Αυτή η αγάπη, χρόνια τώρα, οδηγεί τα βήματά μου σε πλήθος βουνά μέσα κι έξω από την χώρα. Βλέποντας μέρη που κόβουν την ανάσα… Περπατώντας σε μονοπάτια που την διαδρομή τους ακολούθησαν αμέτρητοι άνθρωποι.

Επειδή πιστεύω ότι αυτή η επαφή με το βουνό και την φύση γενικότερα βγάζει τον καλύτερο εαυτό.

«Μας υψώνει έστω και για μια στιγμή πάνω από την συνηθισμένη ζωή, δείχνει την ομορφιά, την απλότητα και μια δύναμη κι αγνότητα που δεν  θα είχαμε γνωρίσει ποτέ αν δεν αντιμετωπίζαμε το βουνό με  εντιμότητα και δεν είχαμε παλέψει με πάθος μαζί του»

(λόγια, τα τελευταία, του Φράνσις Γιανγκχασπεντ)

Ισορροπεί… Εκεί μαθαίνουμε το μέγεθός μας μέσα στον χώρο που μας εμπεριέχει και την σχέση με τα υπόλοιπα όντα που συμπορευόμαστε.

Τότε, σε μια από αυτές τις διαδρομές έξω, έγραψα:

«Διαχέομαι στο σύμπαν… Ένα τόσο δα μικρούλη κάτι του και συγχρόνως όλο να με διαπερνά, από και προς κάθε κατεύθυνση…»

Έτσι έμαθα τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη, την γενναιότητα της  ταπεινότητας, την αποδοχή της ύπαρξης μέσα σε ένα θεμελιακό γίγνεσθαι… Σ’ αυτό που κυλά, εξελίσσεται, διαμορφώνει και συνθέτει… Εκεί ακούμπησα την καρδιά μου.

Με την ελπίδα και την αισιοδοξία πως, αφού αυτή η διαδρομή είναι ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας θα βοηθήσει να συναντηθούν ανήσυχα πνεύματα…

Εκείνα που βλέπουν την θετική πλευρά σε ό,τι γίνεται συγχωρώντας ελλείψεις, ατέλειες, λάθη, παραλείψεις.

Κατανοούν, συναισθάνονται και στέκονται δίπλα, συμπαραστάτες και συνδιαμορφωτές μιας ευγένειας που καλλιεργεί χαρακτήρες και παράγει πολιτισμό. Έχουν οδηγό την εμπιστοσύνη και μία πίστη αδιαπραγμάτευτη σε αυτό που ορίζει την ζωή τους.

Έτσι γεννήθηκε η Κοιν.Σ.Επ. «Το Αέναον – neverest». Για να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας ενός δικτύου μονοπατιών.
Πολιτισμός. Περιβάλλον. Αγροδιατροφή.

Είναι οι τρεις κεντρικοί άξονες – στόχοι όπου δραστηριοποιείται. Η ίδια μας η ζωή βρίσκεται εκεί μέσα. Πολύ περισσότερο όταν με βάσει το άρθρο 25 του καταστατικού διασφαλίζεται και η ηθική ακεραιότητα των μελών.

 Ορίζει πως «τα κέρδη του συνεταιρισμού δεν διανέμονται στα μέλη της εκτός αν αυτά είναι εργαζόμενοι.

Τα όποια κέρδη διατίθενται ετησίως ως εξής:

α. κατά ποσοστό 5% για τον σχηματισμό τακτικού αποθεματικού.

β. κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζόμενους της επιχείρησης εκτός αν τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του φορέα αποφασίσουν αιτιολογημένα την διάθεση μέρους ή όλου του  ποσοστού αυτού σε δραστηριότητες του στοιχείου γ΄

γ. το υπόλοιπο διατίθεται για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας.»

Με πλεονάζον στοιχείο τον εθελοντισμό οργανώθηκαν:

  • Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά διαφόρων ηλικιών.
  • Ημερίδα για τα μονοπάτια.
  • Κατατέθηκε επίσημα στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και στον δήμο Καστοριάς, μετά από καταγραφή, με λεπτομερή στοιχεία, πρόταση για πιστοποίηση μονοπατιού άνω των 100 χιλιομέτρων.
  • Αγώνες ορεινού τρεξίματος. Στην Καστοριά πρώτα και μετά στον Γράμμο, ένας μικρός 13 χλμ. νυκτερινός.

Τώρα ήρθε η στιγμή για ένα μεγαλύτερο εγχείρημα. Σχεδόν τόλμημα.

Επειδή οι άνθρωποι χρειάζεται να δοκιμάζουν τις αντοχές κι άρα τα όριά τους. Καταλαβαίνουν, αναγνωρίζουν έτσι, κομμάτια του εαυτού.

Ανοίγουν ένα μονοπάτι που κάθε φορά το ορίζουν σαν το περπατούν… 25 Σεπτεμβρίου! Πάλι στον Γράμμο. Έναν τόπο που δεν είναι εύκολο να  περιγράψεις την ομορφιά του.

Αυτή την φορά με δύο διαδρομές:

Grammos Alpine Skyrace Marathon 43 km 2.500+

Grammos Alpine Half Marathon 23 km 1.570+

Είναι αυτές που θα αναμετρηθούν όσες και όσοι αποφασίσουν να αντικρύσουν από κοντά την συνοριογραμμή με τις κορφές και τα τοπία του. Ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη.

Η ιστορία, συναγωνίζεται στο μέγεθος και την βαρύτητα, με τις εναλλαγές και την βιοποικιλότητα.

Εδώ λοιπόν προσκαλούμε όλες και όλους που θέλουν να επιδοθούν στην ευγενή άμιλλα του αγώνα, αλλά και φίλες, φίλους να βοηθήσουν με την συμμετοχή τους στην διοργάνωση.

Για να φτάσει σ εκείνο το επίπεδο, ώστε όλοι να έχουν μαζί τους φεύγοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Συναισθήματα και εικόνες.

Να μείνει ως μία γιορτή χαράς.

Να γίνει αντιστάθμισμα στις σκοτεινές μέρες που έκρυβε ο χρόνος σ

αυτόν τον τόπο…

Νικόλας Μερτζανίδης

Πρόεδρος Κοιν.Σ.Επ.

«Το Αέναον – neverest»